3,5% pentru API

Asociația Pro Infrastructură este singura organizație non-profit, total independentă, care monitorizează toate proiectele majore de infrastructură de transport din țară. Susțineți-ne financiar direcționând către Asociația Pro Infrastructură 3,5% din impozitul pe veniturile obtinuțe în anul anterior (2023).


Stiti ce aveti de facut?

Descarcati de aici DECLARATIA 230 (pentru venituri salariale).
Declaratia este pre-completata cu datele noastre fiscale!
Declaratia trebuie depusa la ANAF pana la data de 27 mai 2024, inclusiv!

Daca nu stiti toate detaliile despre aceasta facilitate si procedura prin care directionati 3.5% catre API, atunci va invitam sa cititi mai departe pentru a intelege cum ne puteti sustine. Va stam la dispozitie daca aveti intrebari sau nelamuriri: lasati comentariile voastre pe forum sau contactati-l direct pe Ionut Ciurea (Director Executiv si responsabil pentru campania 3.5%) la telefon 0731 21 31 31 si pe email ionut.ciurea@proinfrastructura.ro.


Ce este facilitatea 3.5% pentru ONG?

Prin facilitatea 3.5% din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea sa directioneze 3.5% din impozitul pe venit platit deja statului roman catre o entitate non-profit.

Facilitatea permite tuturor cetatenilor romani care au realizat venituri legale, impozabile, sa decida modul cum se intorc in societate cele 3.5 procente din impozitul platit deja catre stat, directionand aceasta suma catre o organizatie non-profit. Practic, voi spuneti statului cum vreti sa fie cheltuita o suma de bani (reprezentand 3.5% din impozitul pe veniturile realizate de voi anul anterior) pe care deja ati platit-o la stat!

Atentie: aceasta suma NU este o donatie sau o sponsorizare, ci este de fapt parte a bugetului de stat (la care ati contribuit prin impozitul platit pe veniturile realizate), suma pe care voi decideti sa o directionati catre o entitate non-profit, precum Asociatia Pro Infrastructura.


Cine poate directiona 3.5%?

TOATE persoanele fizice care in anul anterior (2023) au realizat venituri:
1. salariale
2. din pensie
3. alte tipuri de venituri pe care le declara prin Declaratia Unica

Salariatii trebuie sa depuna Declaratia 230, iar persoanele fizice cu alte venituri si Persoanele Fizice Autorizate (PFA) trebuie sa depuna Declaratia Unica.


Cum directionati 3.5%?

Puteti depune Declaratia 230 online daca aveti cont pe site-ul ANAF. Sau puteti sa trimiteti formularul de mai jos completat si validat catre noi si vom depune noi la ANAF.

1. Descarcati de aici DECLARATIA 230 pentru venituri SALARIALE. Va rugam descarcati declaratia in computer! Declaratia este DEJA completata cu datele noastre!


Cat este suma directionata?

Multi ne intreaba cat este, de fapt, suma directionata. Depinde de salariul fiecaruia. Daca aveti un salariu mare, atunci platiti impozit pe venituri (salarii) mai mare, deci si suma directionata (3.5% din acest impozit) este mai mare.

Exemplu: la salariul mediu brut pe economie de 6789 RON (aferent anului 2023), impozitul lunar este de aproximativ 441 RON, deci 5292 RON/an, iar suma redirecționată este de 3,5% din 5292 RON, adică aproximativ 185 RON.


Cand incasam acesti bani?

Banii directionati prin campania 3.5% pe 2023-2024 vor fi platiti (in functie de alinierea planetelor si de fondurile disponibile in conturile agentiilor ANAF) cel mai devreme la final de 2024, insa, mai probabil, abia in 2025! De obicei, incepem sa primim banii din campania 3.5% la final de octombrie si putem primi bani si in luna aprilie a anului viitor.


Ce facem cu banii?

Ii folosim pentru a acoperi costurile organizatiei si pentru monitorizarea marilor proiecte de infrastructura. Anual publicam raport de activitate cu bugetul de venituri si cheltuieli pentru intreaga organizatie.


Optional: spuneti si altora!

Sunteti fani PUM si API? Chiar credeti ca putem face lucruri bune? Atunci spuneti tuturor celor apropiati (familie, colegi, prieteni) de noi si spuneti-le sa directioneze si ei 3.5% catre noi. De fapt, chiar daca nu vor sa ne ajute pe noi, sa ajute pe altii! Puteti directiona 3.5% catre orice ONG care va este drag si care v-a castigat increderea. Aveti posibilitatea sa decideti ce face statul cu 3.5% din impozitul vostru! Fiti responsabili!


Va multumim pentru sustinere!
Si va stam la dispozitie daca aveti intrebari sau orice fel de feedback.