Scrisoare deschisa privind MPGT si Autostrada Moldova

Scrisoare deschisa

17.03.2016
PRIVIND MASTER PLANUL GENERAL DE TRANSPORT SI LIPSA DE COERENTA, VIZIUNE SI LOGICA IN TRASAREA ANUMITOR MASURI IN DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII RUTIERE

Catre: MINISTERUL TRANSPORTURILOR si CNADNR
In atentia:
Dlui Ministru Dan Costescu
Dlui Secretar de Stat Marcel Bolos
Dlui Director General Catalin Homor

Domnilor decidenti,
Prin prezenta scrisoare deschisa dorim sa va semnalam cateva probleme extrem de importante privind felul in care s-au sub-dimensionat sau supra-dimensionat solutiile pentru infrastructura rutiera in Master Planul General de Transport (MPGT), probleme care denota lipsa de coerenta, viziune si chiar logica in alegerea si/sau recomandarea acestor solutii.

In esenta, este vorba despre alegerea unui drum expres (DX) pentru ruta Ploiesti-Buzau-Bacau-Targu Frumos/Pascani, cand in mod normal fluxul de trafic pe acest segment extrem de important necesita alegerea autostrazii ca solutie pentru cresterea vitezei de deplasare, imbunatatirea semnificativa a sigurantei rutiere (DN2 este unul dintre cele mai periculoase drumuri nationale) si asigurarea, asa cum este logic si normal, a conexiunii dintre Moldova si Muntenia la nivel de autostrada. La fel de ciudat si ilogic, este sa fortam mutarea unei parti din fluxul de trafic de pe aceasta ruta prin mijlocul muntilor, pe ruta Brasov-Bacau (proiectata in MPGT la nivel de autostrada). Vrem sa credem ca logica fireasca si evidenta studiilor de trafic impun ca solutie Autostrada Ploiesti-Buzau-Bacau-Targu Frumos/Pascani (si mai departe spre Iasi) si doar Drum Expres (DX) pe ruta Brasov-Bacau. Aceasta nu este singura problema identificata de noi in MPGT, insa credem ca este cea mai relevanta si importanta in ceea ce priveste infrastructura rutiera.

Va rugam sa dati dovada de maxima responsabilitate si sa luati in considerare argumentele noastre si posibilele solutii de modificare a MPGT si, in consecinta, de includere a acestor solutii in Legea MPGT care urmeaza sa fie trecuta in curand prin procesul de adoptare in Parlament.

Va rugam descarcati de aici SCRISOAREA DESCHISA (format .pdf).

Ionut Ciurea
Vicepresedinte si Director Executiv
Asociatia Pro Infrastructura

ionut.ciurea@proinfrastructura.ro

Scrisoare deschisa privind MPGT si Autostrada Moldova

One thought on “Scrisoare deschisa privind MPGT si Autostrada Moldova

  • 20/04/2016 at 17:28
    Permalink

    De la Pascani traseul ar trebui sa mearga spre Suceava si mai departe spre Siret, nu spre Iasi. Acesta este traseul DN2. Si asta este ruta fireasca.

Comments are closed.