Proiectele de reabilitare a drumurilor nationale cu fonduri europene

Comunicat de presa

17.06.2015
PRECIZARI PRIVIND COMUNICATUL DE PRESA AL CNADNR DIN 17.06.2015 PRIVITOR LA PROIECTELE DE REABILITARE A DRUMURILOR NATIONALE CU FONDURI EUROPENE

Asociatia Pro Infrastructura doreste sa faca urmatoarele precizari legate de comunicatul de presa emis de CNADNR in data de 17.06.2015 privitor la proiectele de reabilitare a drumurilor nationale cu fonduri europene:

 • Impartirea acestor proiecte in doua faze de finantare (faza I din programul POS-T 2007-2013 si faza II din programul POIM 2014-2020) nu inseamna nimic altceva decat ca prin neterminarea proiectelor pana la data de 31.12.2015 se pierd din programul actual POS-T banii corespunzatori celei de a doua faze.
 • Proiectele aflate in situatia “fazarii” sunt (in majoritate) proiecte ce trebuiau terminate (conform contractelor) pana la 31.12.2015 urmand sa aiba absorbtie 100% din programul actual POS-T.
 • Proasta derulare a acestor proiecte ne-a adus in situatia grava in care pierdem cel putin 30% din fondurile europene POS-T pentru drumuri, adica in jur de 600-700 mil. € din banii gratis pusi la dispozitie de Uniunea Europeana.
 • Fazarea inseamna de fapt o pierdere, nu o solutie pozitiva asa cum o prezinta compania, pentru ca fondurile din POS-T 2007-2013 nu mai sunt absorbite (raman la Comisie), iar suma echivalenta (600-700 mil. €) se consuma din urmatorul program POIM 2014-2020, bani care ar fi trebuit folositi pentru noi proiecte.
 • CNADNR a inclus in comunicat o lista a proiectelor impreuna cu informatii despre contractele de finantare europeana, dar nu aceasta este intrebarea care se ridica ca urmare a informatiilor din presa si a rapoartelor de progres.
 • CNADNR trebuie sa raspunda si sa explice punctual pentru fiecare proiect in parte care sunt cauzele intarzierilor (dincolo de a le numi “justificate” asa cum face in comunicatul de presa) si ce masuri corectoare a luat si urmeaza sa ia fata de aceasta situatie.

Catalin Drula
Vicepresedinte Asociatia Pro Infrastructura
catalin.drula@proinfrastructura.ro

Proiectele de reabilitare a drumurilor nationale cu fonduri europene

One thought on “Proiectele de reabilitare a drumurilor nationale cu fonduri europene

 • 18/06/2015 at 13:39
  Permalink

  Consider corect si clar punctul de vedere al Asociatiei Pro Infrastructura. Prin raspunsurile pe care le emite la petitiile publice, CNADNR continua sa nu-si asume responsabilitatea asupra managementului defectuos al proiectelor de infrastructura. Mai mult, prin raspunsurile cu care cauta sa induca in eroare, CNADNR dovedeste lipsa de respect si desconsiderare a opiniei publice.

  Societatea civila trebuie sa initieze legi de asumare a raspunderii materiale personale a managerilor din companiile de stat in situatii dovedite de pagubire a bugetului, indiferent daca pagubele se datoreaza relei vointe sau incompetentei.

Comments are closed.