Mai suportați o poveste feroviară tristă? În anii precedenți, CFR Călători nu a angajat personal nou în special fiindcă angajații existenți erau bucuroși să facă ore suplimentare ca să scoată un ban în plus. Conducerea n-avea bătăi de cap cu asta, iar sindicatelor le convenea că încasau mai mult din cotizații. Toată lumea fericită.
Doar că recenta ordonanță trenuleț (vai, câtă ironie!) a interzis orele suplimentare peste tot în aparatul de stat. Așa că acum CFR Călători n-are cu cine să opereze trenurile, așa că le anulează. Numai că asta încalcă Contractul de Servicii Publice (CSP) prin care compania e obligată să presteze anumite servicii de transport.
În cascadă, CFR Călători nu poate să anuleze pe termen nelimitat trenurile deoarece asta ar duce la pierderea rutei (trasei) respective. Deci, ca să evite asta, trebuie să le anuleze prin rotație și să debusoleze și mai mult bieții călători.
Râsu-plânsu, organigrama este foarte bogată. Aritmetica simplă ne arată că la CFR Călători sunt în medie vreo 10 angajați per tren (total personal / total trenuri), cam de 5 ori mai mult decât la operatorii privați. Pe hârtie, ar trebui să fie oameni, dar probabil lipsesc cei esențiali (mecanicii, de exemplu).
Din calculele noastre, în prezent sunt afectate cel puțin 240 din totalul de aproximativ 1200 de trenuri. Vom vedea cum vor juca autoritățile Roata Norocului în următoarea perioadă.
Ca tabloul să fie complet, în perioada 2016-2023 prin POIM, Programul Operațional Infrastructura Mare, ARF ar fi putut să achiziționeze cel puțin 100 de unități noi. Dar tot ce a reușit a fost să pună mâna pe o singură ramă Coradia Stream. A treia, din totalul de 37 contractate cu Alstom, a ajuns la București acum două zile. Acestea au întreținerea inclusă, necesită mai puțin personal și în general sunt mai ieftin de operat.
Ce face ministrul Grindeanu în tot acest timp? Tace. Nu-l interesează problemele feroviare, cu atât mai puțin cetățenii care (încă) folosesc ce-a mai rămas din căile ferate române.
📷 Imagine generată cu AI