Unica soluție pentru trenuri mai dese și punctuale spre aeroport: un nou campionat!

Astăzi mai multe trenuri spre Aeroportul Henri Coandă au rămas blocate din cauza unui automotor stricat. “Linie dublă pe toată distanța” este conceptul cheie când vine vorba de conexiunea feroviară spre un aeroport. Așa e la toate casele mari fiindcă, altfel, stai în câmp și te uiți la avion cum decolează dacă se defectează ceva.

Actuala extensie spre OTP, care e un succes, e de fapt o mostră de “las’ că merge și așa, Dorele”: circulație în regim de fir simplu pe toată distanța, cu “cruce” în Mogoșoaia. Lipsa de investiții la CFR, păstorită de politicienii atașați de rutier, a făcut ca “Magistrala” 700 spre Urziceni să rămână magistrală doar ca formă fără fond.

Succesul acestei conexiuni nu a putut fi capitalizat din cauza traficului pe linie simplă. Unii spun că sunt prea puțini pasageri: “doar” 1,2 milioane în 2023. Domnilor, ați umblat cu trenurile prin țară să vedeți cât sunt de goale și cât de puține sunt pe zi?

Aici merg 72 de curse pe zi și au și pasageri! În standardele românești este un succes fulminant! O reclamă perfectă a ideii de tren metropolitan. Putem visa că într-o bună zi o să-i prindem din urmă pe vecinii unguri care au început cu metropolitanul la Budapesta în 1888. Încă puțin și-i ajungem.

De la intervalul inițial de 40 de minute între garnituri, pasul natural era scăderea la 30 sau 20 minute, ca să se poată pleca de exemplu la minutul 0, 20, 40 la fiecare oră. Adică trafic cadențat și civilizat, ușor de reținut și predictibil pentru călător.

Culmea, există infrastructură în teren pentru circulație pe linie dublă pe cea mai mare parte din distanța spre Otopeni, dar lipsesc niște macazuri. Și de 3 ani ne chinuim cu macazurile care ar fi rezolvat și rușinea de azi cu trenul blocat. Vedeți în comentarii cele două soluții la care “se lucrează”. Ambele înaintează cu viteza de melc-marfar.

Perioada 2018-2020, când a fost realizată această legătură, a fost o implementare de vis fără precedent la CFR. Licitația studiului de fezabilitate în februarie 2018 livrat în timp record. Licitația de lucrări în februarie 2019 și inaugurare în decembrie 2020, fix la timp pentru Campionatul European 2020… din vara lui 2021, norocul nostru.

Implementarea în trei ani a unui asemenea proiect este fulger la CFR care are nevoie și de 20 de ani ca să treacă de la licitația studiului de fezabilitate până la recepția lucrărilor.

Când avem campionat, ne mișcăm cu talent ca să nu ne facem de rușine-n satul global. Când nu, revenim pe modul “timpul trece, leafa merge” unde birocratul român bate cele mai atroce recorduri de ineficiență.

Hai cu încă un campionat, de preferință tot de fotbal! Sau… domnule Grindeanu, ați pus repede 2-3 macazuri ici-colo și ați crescut frecvența și capacitatea, chiar în pragul alegerilor!

Unica soluție pentru trenuri mai dese și punctuale spre aeroport: un nou campionat!