A0 Sud, marea dezAmăgire din 2023

Joi, 21.12.2023, am filmat din dronă tot traseul A0 Sud între DN6 (Bragadiru) și DN4 (Popești Leordeni) și ne-am lămurit: între Crăciun și Revelion se vor inaugura doar cei 10 kilometri dintre DN6 și DN5.

Secțiunea până în DN4 nu are nicio șansă de a fi deschisă, în ciuda promisiunilor iresponsabile din ultimele luni ale ministrului Grindeanu și ale secretarului de stat Scrioșteanu.

Antreprenorul general, Alsim Alarko, a avut termen de finalizare mai 2023, extins până în iulie, pe lotul 2 (Bragadiru/DN6-Jilava) și septembrie 2023, extins până sfârșit de octombrie, pe lotul 1 (Jilava-Autostrada A2).

Deși trebuiau finalizați 33,23 kilometri între DN6 și A2 în 2023, ne alegem cu mai puțin de o treime pe care-i putem folosi, cei 10 km dintre DN6 și DN5, plus 6,3 km de muzeu, restul lotului 2. Mai mult, sectorul DN6-DN5 a tot fost promis a fi dat în trafic până în decembrie 2022, deci avem un an de întârziere din acest punct de vedere.

În previziunile noastre din ianuarie am dat un “pariu sigur” că ambele loturi din A0 Sud vor fi gata în 2023 dar se pare că am fost mult, mult prea optimiști. Turcii au demonstrat că nu au forță să pună în teren 33 de kilometri în termenele asumate, iar șefii din Transporturi n-au fost în stare să facă mai mult decât să vândă iluzii.

Prin vară, când era clar că nu mai au cum să se țină de contracte, am cerut ca turcii să se focalizeze până în DN4. Dar autoritățile s-au culcat pe o ureche și s-au trezit abia acum în decembrie că vor să deschidă până în DN4.

Imposibil, niciun constructor nu ar putea pune în teren, în câteva zile, ceea ce mai este de făcut între DN5 și DN4, cu atât mai puțin Alsim Alarko: pasajul peste A0 în apropiere de Berceni, asfalt pe anumite bucăți, parapete de protecție și marcaje pe zone întinse și conexiunea cu DN4, ca să amintim doar punctele critice.

Așa că doar prin primăvară vom putea merge pe profil complet, în deplină siguranță și fără restricții, pe A0 până în DN4 și cândva prin iunie, sperăm, până în Autostrada A2.

A0 Sud, marea dezAmăgire din 2023